Bensin

Den 1 augusti 2021 införs E10 i Sverige, en ny standardbensin som kommer att ersätta 95-oktan på våra bensinstationer. Målet är att skapa hållbarare transporter med hjälp av förnybart bränsle. Men, E10 innebär stora utmaningar för mindre motorer. Här berättar vi om vilka och varför.

Utmaningarna med E10
E10-bensinen har en högre inblandning av etanol, vilket bidrar till lägre koldioxidutsläpp. Det är ett steg i rätt riktning för att nå de uppsatta klimatmålen. Men även om syftet med E10 är att skapa hållbarare transporter så är dessvärre hållbarheten för själva E10 kort. Denna nya standardbensin är därför inte lämplig att lagra. Detta innebär stora problem för småmotorer som bara används under särskilda säsonger – till exempel gräsklippare, båtmotorer, röjsågar och snöslungor. När dessa har E10 i tanken händer följande:

-Gummipackningar drabbas. Etanol är ett lösningsmedel som bryter ner vissa material. Bland annat gummi, och ju äldre gummit är desto hårdare drabbas det. Detta resulterar ofta i läckor från packningar, slangar och andra gummi- eller plasttätningar.

-Motorn tar stryk. Ett problem med etanol är att det binder fukt. Detta innebär att mängden vatten i E10-bensinen ökar ju längre maskinen vilar. Då uppstår korrosion, vilket bland annat skadar förgasaren. Resultatet blir ofta startproblem och motorfel.

-Blandningen försämras. Etanolens förmåga att binda fukt har även en negativ påverkan på tvåtaktsblandningar, vilket resulterar i ett instabilt och opålitligt blandningsförhållande. Detta ökar risken för motorproblem i båtar och tvåtaktsfordon som inte används så ofta.

Som tur är finns ett bättre alternativ!
E10-bensinen är speciellt framtagen för vardaglig användning av ”året om”-motorer, till exempel personbilar. Men hur blir det då med de mindre motorer som endast används under särskilda säsonger? Jo, dessa behöver en helt annan bensin. En bensin som tål tidens tand och inte får motorn att spotta ur sig skadliga avgaser. Därför finns Aspen alkylatbensin – ett etanolfritt bränsle med lång hållbarhet.

Med Aspen i tanken kommer dina småmotorer att starta varje gång, oavsett hur länge de vilat upp sig. Samtidigt kommer motorn att må bättre, eftersom Aspen alkylatbensin även är rengörande. Det är, kort sagt, ett bättre bränsle för såväl maskin som människa och miljö. 

Sortering:
Kampanj(0)

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Vi har skogs- och trädgårdsredskap för alla säsonger.